ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ “ΕΠΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩ” ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ

Την Κυριακή 26 Απρίλη, γύρω στις 10 το βράδυ, ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω”, που στεγάζεται στην οδό Πατρέως 87 στο κέντρο της Πάτρας, δέχτηκε επίθεση από ομάδα 15 τραμπούκων. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο πραγματοποιώντας συνέλευση βγήκαν έξω και με αποφασιστική στάση τούς απώθησαν. Δεν χτύπησε κανείς, ενώ το μόνο που άφησαν πίσω κατά την άτακτη φυγή τους ήταν ένα σπασμένο τζάμι, το οποίο αντικαταστάθηκε άμεσα. Στο χώρο του στεκιού έσπευσαν άμεσα δεκάδες αλληλέγγυοι σύντροφοι και συντρόφισσες, αλλά και άλλοι αγωνιστές, γείτονες και φίλοι δείχνοντας στην πράξη πως η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα τσακίζει την τρομοκρατία των τραμπούκων, από όπου κι αν προέρχονται. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στη γειτονιά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου με τη συμμετοχή 150 και παραπάνω ατόμων.

Σε μια εποχή ασφυκτικής πίεσης, οι χώροι όπου συνδιαμορφώνονται αγωνιστικός λόγος και πράξεις για μια καλύτερη κοινωνία, όπου δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο που πλήττεται να οργανωθεί με όρους ισότητας και αλληλεγγύης, αποτελούν ανάσες ζωτικής σημασίας για το κίνημα. Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποια είναι, από πού προέρχεται η συγκεκριμένη συμμορία και ποια ήταν η σκοπιμότητα της επίθεσης (δεδομένου ότι δεν υπήρχαν εμφανή πολιτικά κίνητρα), είναι για μας σαφές πως η επίθεση σε έναν πολιτικό χώρο αναρχικών το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξυπηρετεί τους κατασταλτικούς σχεδιασμούς του κράτους (που ούτως ή άλλως θέτει διαρκώς στο στόχαστρο τους χώρους αγώνα) και να χαροποιεί τους κάθε λογής φασίστες. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια έκαναν τη δουλειά του κράτους λειτουργώντας ως παρακρατικός βραχίωνας, ως το μακρύ χέρι της επίσημης καταστολής.

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω” συγκροτήθηκε από αναρχικούς και αναρχικές και λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο αποτελώντας -μέσα από πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και προβολές- ένα σταθερό σημείο αναφοράς για ουσιαστική επικοινωνία, ζύμωση και συλλογική αυτομόρφωση, για εξάσκηση της κριτικής σκέψης, για ζωντανή ανθρώπινη δημιουργία και δράση. Αντιλαμβανόμαστε την επίθεση που δεχτήκαμε όχι ως μια απλή απόπειρα πρόκλησης βλαβών σε συντρόφους ή σε ντουβάρια, αλλά ως μια επίθεση που στόχο είχε να πλήξει το σύνολο των δομών και των διαδικασιών που στεγάζονται στο χώρο. Μια επίθεση που εν τέλει στόχευε συνολικά την αυτοοργάνωση, τη συλλογικοποίηση, τον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και την Αναρχία, κομμάτι του οποίου είμαστε και εμείς. Οπότε και η απάντηση που θα πάρει θα είναι συλλογική και συνολική.

Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω απέναντι στην τρομοκρατία των τραμπούκων. Ως αναρχικοί, έχουμε βρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής και της παρακρατικής τρομοκρατίας. Δεν θα υποκύψουμε τώρα μπροστά σε μια συμμορία που τρέφεται από την κανιβαλική βία και τις αντικοινωνικές πρακτικές.

Καλούμε κάθε πολιτικό χώρο, κάθε αγωνιστή που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του με την πλευρά του κινήματος, του κόσμου του αγώνα, να πάρει σαφή θέση και να απομονώσει όλους αυτούς που εχθρεύονται στην πράξη τον αγώνα και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των αγωνιστών. Μακριά από υπεκφυγές, δικαιολογίες και ίσες αποστάσεις, να γίνει ξεκάθαρο πως ο αγώνας για την κοινωνική επανάσταση, για μια κοινωνία ισότητας αλληλεγγύης κι ελευθερίας δεν κάμπτεται από τραμπούκικες και παρακρατικές επιθέσεις Αυτός ο αγώνας θα περάσει από πάνω τους!

Υ.Γ. Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί επίθεσης χρυσαυγιτών στο στέκι ξεκαθαρίζουμε πως δεν είναι αληθή. Η χρυσή αυγή εκτοπίστηκε από την περιοχή πριν ένα χρόνο περίπου μετά από συλλογικό αγώνα που δόθηκε στη γειτονιά. Αφότου αναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία της στην περιοχή της Παντάνασσας είναι ουσιαστικά άφαντη στην πόλη της Πάτρας.

Υ.Γ. 2 Για επικοινωνία, διευκρινίσεις, συζήτηση και στήριξη, ο χώρος είναι ανοιχτός κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο από τις 7 το απόγευμα.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΜΠΟΥΚΩΝ

αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω”

Πάτρα, 28 Απρίλη 2015

φωτογραφίες από τη συγκέντρωση και την πορεία

πανο πο1 πο2

Published by

epitaprosw

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω” συγκροτήθηκε από αναρχικούς και αναρχικές που -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- συνυπάρχουμε εδώ και καιρό σε πολιτικές διαδικασίες, σε κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και σε άλλα αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα, όπως η κατάληψη Παραρτήματος που στις 5 Αυγούστου σφραγίστηκε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς μαζί με την κατάληψη Μαραγκοπούλειο και την κατάληψη Ν.Γύζη 33 – αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ. Φτιάχνουμε ένα χώρο συνάντησης, ανάπτυξης δραστηριοτήτων και επαφής με εκείνους και εκείνες που είτε πορευτήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα ως σήμερα είτε θα γνωριστούμε σε αυτούς που μας περιμένουν για να τους διαβούμε αύριο… Επιδιώκουμε να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς για ουσιαστική επικοινωνία, ζύμωση και συλλογική αυτομόρφωση, εξάσκηση της κριτικής σκέψης και ζωντανή ανθρώπινη δημιουργία, μακριά από εφήμερες συνευρέσεις, βαλτωμένες στα στάσιμα νερά των αδιεξόδων που γεννά η επιβεβλημένη καθημερινότητα του ατομικού ανταγωνισμού, της αποξένωσης και της απάθειας… Προωθούμε τη λογική της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της αυτοοργανωμένης έκφρασης, της ισότιμης συμμετοχής και της οριζοντιότητας με την πεποίθηση πως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε σήμερα έχει άμεση συνάφεια με την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε αύριο… Σκοπεύουμε να αποτελέσει εφαλτήριο για ακηδεμόνευτη παρέμβαση και δράση πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή μας και των γύρω μας και τις επιπτώσεις που έχουν πάνω σε αυτές, οι επιλογές και οι σχεδιασμοί των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών… Δεν έχουμε αυταπάτες περί εξωραϊσμού και μεταρρύθμισης της υπάρχουσας ασφυκτικής πραγματικότητας και στρεφόμαστε ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς τους, αναγνωρίζοντας πως είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη διαιώνιση των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών σχέσεων που γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου. Με λίγα λόγια, στην βαρβαρότητα του σήμερα δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε οάσεις ελευθερίας αλλά δημιουργούμε ένα χώρο ανοιχτό για οποιαδήποτε και οποιονδήποτε επιθυμεί να ορθώσει αντιστάσεις, να παράξει αρνήσεις και να αναζητήσει καταφάσεις στην επίπονη αλλά όμορφη διαδικασία της κοινωνικής χειραφέτησης και της δημιουργίας ενός νέου κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας… Για όσους και όσες γυρίζουν την πλάτη στον κόσμο των κυρίαρχων και διαμορφώνουν τους όρους για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

2 thoughts on “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ “ΕΠΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩ” ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ”

  1. Καλημέρα παιδιά!Έψαχνα καποιο mail για επικοινωνια με το στέκι αλλά δε βρήκα κατι.Είμαι από ραδιοφράγματα και αν υπάρχει καποιος τρόπος επικοινωνίας,συνεννόησης κλπ τα μικρόφωνα μας είναι ανοιχτά οποτε και αν θέλετε να μιλήσετε για το περιστατικό ή να υπάρξει ενημέρωση..ευχαριστώ

    1. καλημέρα και από μας,
      ευχαριστούμε για την πρόσκληση το μειλ μας είναι αυτό: epitaprosw@gmail.com καλύτερα να επικοινωνήσουμε μέσω μειλ για να είναι η πρόσβαση πιο έυκολη σε όλους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *