2o Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα

bookfair_net1

 

28, 29 και 30 Μάη 2015 στον Έσπερο (πλ. Γεωργίου)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


ΠΕΜΠΤΗ 28

18.00: Παρουσίαση βιβλίου: “Από την άμπωτη στην παλίρροια και πάλι πίσω”. Συζητήση για τον απεργακό αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και ορισμένες κριτικές παρατηρήσεις πάνω στη συγκυρία.

από αυτόνομα σχήματα και εργαζόμενους από την έκδοση

20.00: Οι προκλήσεις για την γυναικεία απελευθέρωση.
Μια ματιά από τους αγώνες των γυναικών στην Chiapas.
Προβολή του ντοκιμαντερ: Koltavanej

(koltavanej στη γλώσσα των Μάγιας σημαίνει απελευθέρωση από τα δεσμά)

Συζήτηση με συμμετοχή της συντρόφισσας δημιουργού του
ντοκιμαντέρ και μέλους της 6ης

Θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης
του φεστιβάλ με ζαπατιστικά τραγούδια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29

18.00 Παρουσίαση του βιβλίου: FAI η οργάνωση του ισπανικού αναρχικού κινήματος στα προεμφυλιακά χρόνια.
Από τις εκδόσεις ευτοπία

20.00 Με αφορμή το βιβλίο Ιρακινές Αντιστάσεις συζητάμε με τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες, για τις αντιστάσεις και τις ριζοσπαστικές διεργασίες των Κούρδων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Θα ακολουθήσει live gypsy swing

ΣΑΒΒΑΤΟ 30

18:00 Παρουσίαση βιβλίου: “Πατησίων και Στουρνάρη γωνία”
από τις εκδόσεις Ελευθεριακή Κουλτούρα

19.30 Παρουσίαση του βιβλίου “Σταμάτα να μιλάς για θάνατο μωρό μου: Πολιτική και κουλτούρα στο ανταγωνιστικό κίνημα στην Ελλάδα (1974-1988)”.
από τις εκδόσεις ναυτίλος και με τη συμμετοχή του συγγραφέα

21.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ “ΠΑΛΙΚΑΡΙ: Ο Λούης Τίκας και η σφαγή στο Λάντλοου” – Συζήτηση με τη συμμετοχή των συντελεστών της ταινίας.

Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι

Πέμπτη και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. Και Σάββατο από τις 12 μ. με έκθεση κινηματικού βιβλίου, επιλεγμενους τίτλους ξενόγλωσσων βιβλίων από ak press, πολιτικής αφίσας, φωτογραφίας, distro αυτοοργανωμένης μουσικής και έντυπου υλικού του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος
Όλες τις μέρες θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από τη στ:οργή

αυτοδιαχειριζόμενος χωρος «επί τα πρόσω» [Πατρέως 87]

info: epitaprosw.espivblogs.net | anarchistbookfairpatras.wordpress.com

Published by

epitaprosw

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω” συγκροτήθηκε από αναρχικούς και αναρχικές που -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- συνυπάρχουμε εδώ και καιρό σε πολιτικές διαδικασίες, σε κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και σε άλλα αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα, όπως η κατάληψη Παραρτήματος που στις 5 Αυγούστου σφραγίστηκε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς μαζί με την κατάληψη Μαραγκοπούλειο και την κατάληψη Ν.Γύζη 33 – αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ. Φτιάχνουμε ένα χώρο συνάντησης, ανάπτυξης δραστηριοτήτων και επαφής με εκείνους και εκείνες που είτε πορευτήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα ως σήμερα είτε θα γνωριστούμε σε αυτούς που μας περιμένουν για να τους διαβούμε αύριο… Επιδιώκουμε να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς για ουσιαστική επικοινωνία, ζύμωση και συλλογική αυτομόρφωση, εξάσκηση της κριτικής σκέψης και ζωντανή ανθρώπινη δημιουργία, μακριά από εφήμερες συνευρέσεις, βαλτωμένες στα στάσιμα νερά των αδιεξόδων που γεννά η επιβεβλημένη καθημερινότητα του ατομικού ανταγωνισμού, της αποξένωσης και της απάθειας… Προωθούμε τη λογική της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της αυτοοργανωμένης έκφρασης, της ισότιμης συμμετοχής και της οριζοντιότητας με την πεποίθηση πως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε σήμερα έχει άμεση συνάφεια με την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε αύριο… Σκοπεύουμε να αποτελέσει εφαλτήριο για ακηδεμόνευτη παρέμβαση και δράση πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή μας και των γύρω μας και τις επιπτώσεις που έχουν πάνω σε αυτές, οι επιλογές και οι σχεδιασμοί των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών… Δεν έχουμε αυταπάτες περί εξωραϊσμού και μεταρρύθμισης της υπάρχουσας ασφυκτικής πραγματικότητας και στρεφόμαστε ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς τους, αναγνωρίζοντας πως είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη διαιώνιση των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών σχέσεων που γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου. Με λίγα λόγια, στην βαρβαρότητα του σήμερα δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε οάσεις ελευθερίας αλλά δημιουργούμε ένα χώρο ανοιχτό για οποιαδήποτε και οποιονδήποτε επιθυμεί να ορθώσει αντιστάσεις, να παράξει αρνήσεις και να αναζητήσει καταφάσεις στην επίπονη αλλά όμορφη διαδικασία της κοινωνικής χειραφέτησης και της δημιουργίας ενός νέου κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας… Για όσους και όσες γυρίζουν την πλάτη στον κόσμο των κυρίαρχων και διαμορφώνουν τους όρους για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *