Για το Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα

Το διήμερο 1 & 2 Ιούνη ως πρωτοβουλία αναρχικών από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω διοργανώσαμε στην Πάτρα το Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου, το οποίο έλαβε χώρα στο αίθριο του Έσπερου στην πλ. Γεωργίου.

Για δυο μέρες υπήρχε στο κέντρο της Πάτρας έκθεση βιβλίων αναρχικού, αντιεξουσιαστικού κι ευρύτερα ελευθεριακού περιεχομένου, έντυπο υλικό του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου (μπροσούρες, κείμενα) καθώς και distro ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκαν είτε από τους εκδότες είτε από τους συγγραφείς τρία εξαιρετικά και πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία είναι: ‘’Η Ρώσικη Επανάσταση’’ του Βολίν από τις εκδόσεις Καινά Δαιμόνια, ‘’Η πρώτη σπορά, σοσιαλιστικές και αναρχικές ομάδες στην Ελλάδα, 1877-1907’’ του Νίκου Πελεκούδα, από τις εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες καθώς και το Εγώ ο ‘’Λαθρομετανάστης’’ του Φατός Ρόσα, από τις εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.

Οι παρουσιάσεις των βιβλίων έδωσαν τη δυνατότητα στις παρούσες και τους παρόντες να έρθουν σε επαφή με σημαντικές ιστορικές στιγμές του αναρχικού και σοσιαλιστικού κινήματος αλλά και να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι τις βιωματικές στιγμές ενός μετανάστη στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου, σκοπό είχε να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης στην πόλη, των αγωνιζόμενων κομματιών, να συνολικοποιήσει επι μέρους αγώνες και μέσα απο την πολιτική ανάγνωση της ιστορίας, να συνδεθεί, το παρελθόν με το παρόν ως μια συνέχεια των αγώνων των απο τα κάτω.

Για 2 μέρες υπήρχε στο κέντρο της πόλης ένα σημείο αυτοοργάνωσης και συντροφικότητας, ένα σημείο οπού ο πλούτος των αναρχικών και ελευθεριακών βιβλίων αποτυπώνει την διεξοδικότητα της αναρχικής θεώρησης σε μια περίοδο πολλαπλών αδιεξόδων.

Ακόμα και με υλικό διαφορετικής οπτικής, σημαντικό ήταν να αναδείξουμε μέρος των συγκλίσεων, συμπορεύσεων, διαφωνιών, αποκλίσεων και αντιπαραθέσεων του ευρύτερου επαναστατικού κινήματος. Την ίδια στιγμή που ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός αποτελεί πραγματικότητα, και το κράτος και το κεφάλαιο επιτίθονται στους απο τα κάτω με όλους τους του τρόπους, το ανταγωνιστικό κίνημα οφείλει να σηκώσει αναχώματα, να δημιουργήσει σχέσης αλληλεγγύης και συντροφικότητας να συνδεθεί με τα ζωντανά κοινωνικά κομμάτια και να κάνει πράξη την χειραφέτηση και την ελευθερία. Ως αναρχικοί – κομμουνιστές εκτός του να είμαστε σάρκα από τη σάρκα του αναρχικού κινήματος, αποτελούμε επίσης και κομμάτι ενός ευρύτερου ψηφιδωτού αγωνιστών και αγωνιστριών που περιλαμβάνει πληθώρα άλλων πολιτικών υποκειμένων, συλλογικών ή και μη, τόσο πολιτικών όσο και κοινωνικών.

Ως διοργανωτές του Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες κι όλους που με τον οποιονδήποτε τρόπο στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια. Τις συντρόφισσες και τους συντρόφους από την Πάτρα (από το αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Άτακτον), την Κέρκυρα (από το κινηματικό βιβλιοπωλείο ”Αταξικοί Ορίζοντες”) και από την Αθήνα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για παρουσία και συμμετοχή στο φεστιβάλ. Επίσης τους εκδοτικούς οίκους , τους συγγραφείς και τους μουσικούς που με τη μουσική τους έκλεισε το φεστιβάλ. Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από τη CNT Μετάλλου και διαφόρων επαγγελμάτων στη Μαδρίτη για την υποστήριξή τους.

Η επίθεση που δεχόμαστε από την κυριαρχία είναι συνεχής, εντεινόμενη και πολυεπίπεδη, ο αγώνας όμως ενάντια στους κοινούς μας καταπιεστές κι εκμεταλλευτές μας, το κράτος και το κεφάλαιο είναι διαρκής.  Μέσα στη ζοφερή κοινωνική και κινηματική πραγματικότητα θεωρούμε πως ο δρόμος ανοίγει προχωρώντας. Τα αναρχικά φεστιβάλ βιβλίου είναι μια όαση αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων που επιχειρούν να διαχύσουν τα αναρχικά προτάγματα στον κοινωνικό ιστό, ιδίως σε μια περίοδο που φαίνεται πως οι μοναδικές επιλογές ενός σημαντικού κοινωνικού κομματιού είναι η απογοήτευση, η ανάθεση, ο εκφασισμός και ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Είναι τέλος μια ζωντανή και δυναμική παρότρυνση για την αυτομόρφωση, τη θεωρητική αναζήτηση και της διατήρηση της κοινωνικής και ταξικής μνήμης.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Πρωτοβουλία Αναρχικών από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω

Πάτρα, 27 Ιούνη 2018

Published by

epitaprosw

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω” συγκροτήθηκε από αναρχικούς και αναρχικές που -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- συνυπάρχουμε εδώ και καιρό σε πολιτικές διαδικασίες, σε κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και σε άλλα αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα, όπως η κατάληψη Παραρτήματος που στις 5 Αυγούστου σφραγίστηκε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς μαζί με την κατάληψη Μαραγκοπούλειο και την κατάληψη Ν.Γύζη 33 – αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ. Φτιάχνουμε ένα χώρο συνάντησης, ανάπτυξης δραστηριοτήτων και επαφής με εκείνους και εκείνες που είτε πορευτήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα ως σήμερα είτε θα γνωριστούμε σε αυτούς που μας περιμένουν για να τους διαβούμε αύριο… Επιδιώκουμε να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς για ουσιαστική επικοινωνία, ζύμωση και συλλογική αυτομόρφωση, εξάσκηση της κριτικής σκέψης και ζωντανή ανθρώπινη δημιουργία, μακριά από εφήμερες συνευρέσεις, βαλτωμένες στα στάσιμα νερά των αδιεξόδων που γεννά η επιβεβλημένη καθημερινότητα του ατομικού ανταγωνισμού, της αποξένωσης και της απάθειας… Προωθούμε τη λογική της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της αυτοοργανωμένης έκφρασης, της ισότιμης συμμετοχής και της οριζοντιότητας με την πεποίθηση πως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε σήμερα έχει άμεση συνάφεια με την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε αύριο… Σκοπεύουμε να αποτελέσει εφαλτήριο για ακηδεμόνευτη παρέμβαση και δράση πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή μας και των γύρω μας και τις επιπτώσεις που έχουν πάνω σε αυτές, οι επιλογές και οι σχεδιασμοί των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών… Δεν έχουμε αυταπάτες περί εξωραϊσμού και μεταρρύθμισης της υπάρχουσας ασφυκτικής πραγματικότητας και στρεφόμαστε ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς τους, αναγνωρίζοντας πως είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη διαιώνιση των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών σχέσεων που γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου. Με λίγα λόγια, στην βαρβαρότητα του σήμερα δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε οάσεις ελευθερίας αλλά δημιουργούμε ένα χώρο ανοιχτό για οποιαδήποτε και οποιονδήποτε επιθυμεί να ορθώσει αντιστάσεις, να παράξει αρνήσεις και να αναζητήσει καταφάσεις στην επίπονη αλλά όμορφη διαδικασία της κοινωνικής χειραφέτησης και της δημιουργίας ενός νέου κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας… Για όσους και όσες γυρίζουν την πλάτη στον κόσμο των κυρίαρχων και διαμορφώνουν τους όρους για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *