Τα αναρχικά βιβλία είναι όπλα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό (…σχόλια και στιγμιότυπα από το 1ο φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου στην Πάτρα)

Ολοκληρώθηκε το βράδι του Σαββάτου 31 Μάη το 1ο Φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου στην Πάτρα που διοργανώθηκε από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο “Επί τα Πρόσω”. Από την Πέμπτη το απόγευμα σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης (Έσπερος, πλ. Γεωργίου) διαμορφώθηκε μια ζωντανή εστία διάδοσης των αναρχικών και ελευθεριακών αντιλήψεων και ιδεών που περιλάμβανε μια σειρά από πολύμορφες δραστηριότητες (βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, προβολές, πολιτιστικά δρώμενα κλπ.)

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη από τις 5 το απόγευμα (και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες) στήθηκε η έκθεση βιβλίου, κινηματικών εντύπων και distro ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών. Λίγο μετά τις 7 ξεκίνησε η παρουσίαση της πολιτικής επιθεώρησης του Κοινωνικού Αναρχισμού, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το ζήτημα της οργάνωσης του αναρχικού κινήματος, τις μορφές και τους τρόπους που μπορεί αυτή να πάρει, αλλά και την αναγκαιότητα που την καθιστά κάτι παραπάνω από επίκαιρη στο σήμερα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, σύντροφοι και συντρόφισσες από την ομάδα αυτομόρφωσης της κατάληψης σινιάλο παρουσίασαν το εγχειρίδιο εκμάθησης ελληνικής σε πρόσφυγες και μετανάστες και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τη λογική που ακολούθησαν στη συγγραφή του και τη σημασία της γνώσης της κυρίαρχης γλώσσας της χώρας υποδοχής που διευκολύνει μια σειρά από βασικά ζητήματα της καθημερινότητας των μεταναστών και των προσφύγων. Ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου “Louise Michel: σας γράφω από τη νύχτα μου” και ιστορική αναδρομή στην περίοδο της Παρισινής Κομμούνας του 1871 από τη συντεχνία πλην και στη συνέχεια προβολή της υποτιτλισμένης ταινίας από τους συντρόφους του Σινιάλου  “Louise Michel, la rebelle”. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις υπήρχε στο χώρο του φεστιβάλ έκθεση υλικού για την Παρισινή Κομμούνα (από την ομάδα γαλλικών της κατάληψης Κ*Βοξ) ενώ μοιράζονταν και συνοδευτικά κείμενα για την Κομμούνα που ανατυπώθηκαν με αφορμή τις εκδηλώσεις. Η βραδιά τελείωσε με ρεμπέτικο γλέντι για την οικονομική ενίσχυση του φεστιβάλ και την επανοικειοποίηση των δημοσίων χώρων.

Το πρωί του Σαββάτου υπήρχε έκθεση βιβλίων στην πλατεία Γεωργίου, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο παρουσιάσεις βιβλίων. Η πρώτη από τις εκδόσεις Κόκκινο Νήμα με το βιβλίο “Αναρχοκομμουνισμός: η διερεύνηση του μέλλοντος στο παρόν” και η δεύτερη η παρουσίαση του  βιβλίου “Χρέος. Τα πρώτα 5000 χρόνια” του D. Graeber από τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την εκπληκτική θεατρική παράσταση “ο άσχημος” από τη θεατρική ομάδα Τότε Πότε.

Σε όλη τη διάρκεια του 3ημέρου δόθηκε η δυνατότητα σε πολύ κόσμο να έρθει σε επαφή με τα αναρχικά βιβλία, να συζητήσει, να παρακολουθήσει εκδηλώσεις και διαδικασίες που προωθούν μια διαφορετική πρότασης ζωής και αγώνα, προάγουν έναν άλλο πολιτισμό απ’ αυτόν που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι και αναζητούν εναγωνίως τους τρόπους για να οδηγηθούμε στην ανατροπή του υπάρχοντος κρατικού και καπιταλιστικού μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης και στη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

Όπως γράφαμε και στο εισαγωγικό κείμενο του Φεστιβάλ: “σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης διαμορφώνονται όροι απαξίωσης για την πολιτική ζύμωση και εμβάθυνση, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος”.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα μας για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ.  Εκδοτικά εγχειρήματα, πολιτιστικές ομάδες, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, καταλήψεις και πολιτικές συλλογικότητες. Χωρίς την παρουσία και τη συνεισφορά τους κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε στους δρόμους της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της συλλογικοποίησης μέχρι την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον κομμουνισμό!

http://anarchistbookfairpatras.wordpress.com/ | https://epitaprosw.espivblogs.net/

Published by

epitaprosw

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω” συγκροτήθηκε από αναρχικούς και αναρχικές που -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- συνυπάρχουμε εδώ και καιρό σε πολιτικές διαδικασίες, σε κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και σε άλλα αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα, όπως η κατάληψη Παραρτήματος που στις 5 Αυγούστου σφραγίστηκε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς μαζί με την κατάληψη Μαραγκοπούλειο και την κατάληψη Ν.Γύζη 33 – αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ. Φτιάχνουμε ένα χώρο συνάντησης, ανάπτυξης δραστηριοτήτων και επαφής με εκείνους και εκείνες που είτε πορευτήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα ως σήμερα είτε θα γνωριστούμε σε αυτούς που μας περιμένουν για να τους διαβούμε αύριο… Επιδιώκουμε να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς για ουσιαστική επικοινωνία, ζύμωση και συλλογική αυτομόρφωση, εξάσκηση της κριτικής σκέψης και ζωντανή ανθρώπινη δημιουργία, μακριά από εφήμερες συνευρέσεις, βαλτωμένες στα στάσιμα νερά των αδιεξόδων που γεννά η επιβεβλημένη καθημερινότητα του ατομικού ανταγωνισμού, της αποξένωσης και της απάθειας… Προωθούμε τη λογική της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της αυτοοργανωμένης έκφρασης, της ισότιμης συμμετοχής και της οριζοντιότητας με την πεποίθηση πως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε σήμερα έχει άμεση συνάφεια με την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε αύριο… Σκοπεύουμε να αποτελέσει εφαλτήριο για ακηδεμόνευτη παρέμβαση και δράση πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή μας και των γύρω μας και τις επιπτώσεις που έχουν πάνω σε αυτές, οι επιλογές και οι σχεδιασμοί των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών… Δεν έχουμε αυταπάτες περί εξωραϊσμού και μεταρρύθμισης της υπάρχουσας ασφυκτικής πραγματικότητας και στρεφόμαστε ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς τους, αναγνωρίζοντας πως είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη διαιώνιση των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών σχέσεων που γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου. Με λίγα λόγια, στην βαρβαρότητα του σήμερα δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε οάσεις ελευθερίας αλλά δημιουργούμε ένα χώρο ανοιχτό για οποιαδήποτε και οποιονδήποτε επιθυμεί να ορθώσει αντιστάσεις, να παράξει αρνήσεις και να αναζητήσει καταφάσεις στην επίπονη αλλά όμορφη διαδικασία της κοινωνικής χειραφέτησης και της δημιουργίας ενός νέου κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας… Για όσους και όσες γυρίζουν την πλάτη στον κόσμο των κυρίαρχων και διαμορφώνουν τους όρους για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *