Λίγα λόγια για τη δανειστική βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων του “επί τα πρόσω”

 

txt_biblioteca

Η δανειστική βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου “επί τα πρόσω” είναι δύο εγχειρήματα που στόχο έχουν τη συμβολή στην ανάδειξη του πλούτου των αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων και τη διάχυση των αναρχικών προταγμάτων στην κοινωνία.

Από τη μεριά μας, θεωρούμε πως η πολιτική ζύμωση, η ανάπτυξη
της κριτικής σκέψης, η διατήρηση της κοινωνικής και ταξικής μνήμης των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων απέναντι στην απόπειρα παραχάραξης της από τους κυρίαρχους, είναι απαραίτητα και χρήσιμα εργαλεία στη διαρκή μάχη που διεξάγουν οι “από τα κάτω” αυτού του κόσμου για να αποτινάξουν τον κρατικό και καπιταλιστικό ζυγό και να δημιουργήσουν μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

Παράλληλα, σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης επιχειρείται να διαμορφωθούν όροι απαξίωσης για την συλλογικοποίηση, τη συνδιαμόρφωση και την σε βάθος ανάλυση πολιτικών ζητημάτων, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης και της συλλογικής επεξεργασίας απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά σημεία στην διαδικασία της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος.

Το βιβλιοπωλείο δεν λειτουργεί με τη λογική του κέρδους και το όποιο αντίτιμο υπάρχει βοηθά απλά στην αναπαραγωγή και εξέλιξη των εκδοτικών εγχειρημάτων και των κινηματικών υποδομών που τα στηρίζουν. Στη δανειστική βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να βρεί βιβλία πολιτικά, κοινωνικά/φιλοσοφικά και λογοτεχνικά, τα οποία διατίθενται είτε προς δανεισμό είτε προς χρήση στο αναγνωστήριο του “επί τα πρόσω”. Οποιαδήποτε συνεισφορά σε αυτήν στοχεύει στη στήριξη και τον εμπλουτισμό της είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω” (Πατρέως 87 στις σκάλες) είναι ανοιχτός κάθε Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. για καφέ, συζήτηση και διάβασμα. Κατά καιρούς, στο χώρο του στεκιού λαμβάνουν χώρα πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.α.

“τα αναρχικά βιβλία είναι όπλα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό”
παράφραση συνθήματος από την ισπανική επανάσταση

αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «επί τα πρόσω» | epitaprosw.espivblogs.net


Μερικές φωτογραφίες από την έκθεση βιβλίου και το καφενείο οικονομικής ενίσχυσης της δανειστικής βιβλιοθήκης του στεκιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *