Αλληλεγγύη στους καταληψίες του Κένταυρου στη Νέα Φιλαδέλφια

katalipsi

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ & ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Αυγούστου, ο δήμος Ν. Φιλαδέλφειας κατεδαφίζει με μπουλντόζες  το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κένταυρος, με πρόσχημα ότι το κτήριο είναι αυθαίρετο και ότι επίκειται ανάπλαση του άλσους μέσα στο οποίο βρίσκεται η κατάληψη. Η καφετέρια του Κενταύρου ήταν επί χρόνια ερειπωμένη, μέχρι την κατάληψη του χώρου στις 18 Απριλίου 2015, που της έδωσε και πάλι ζωή. Από την πρώτη κιόλας μέρα της κατάληψης κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει τον χώρο, ενώ η αυτοαποκαλούμενη «αριστερή» δημοτική αρχή έπαιρνε απροκάλυπτα θέση υπέρ της καταστολής του εγχειρήματος, αφού αποτελούσε δήθεν εμπόδιο στο σχέδιο ανάπλασης.

Η επίθεση στο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κένταυρος αποτελεί συνέχεια της μεθοδευμένης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κράτος εδώ και χρόνια ενάντια σε καταλήψεις και αυτοοργανωμένους χώρους. Τα ινία της κρατικής καταστολής κράτησε επάξια η απελθούσα «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την εισβολή στην κατάληψη ActaetVerba στα Γιάννενα (6 Απρίλη), η οποία ανακαταλήφθηκε, και στην κατάληψη «Ντουγρού» στη Λάρισα (10 Μάη), που εκκενώθηκε. Υπό άμεση απειλή εκκένωσης βρίσκεται επίσης η κατάληψη Βίλα Ζωγράφου, την οποία μεθοδεύει η δημοτική αρχή (που πρόσκειται και αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ) με αστεία προσχήματα.

Το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κένταυρος, στους 3,5 μήνες λειτουργίας του, συνέβαλε έμπρακτα, με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, στην ανάπτυξη σχέσεων και κοινωνικοπολιτικών διεργασιών. Η στοχοποίηση των αυτοοργανωμένων χώρων, απ’όπου ξεπηδούν καθημερινά ιδέες και δράσεις ανταγωνιστικές στην κρατική προπαγάνδα περί εθνικής ενότητας, κοινωνικής και ταξικής ειρήνης, πατριωτικής υποταγής και εθελοντικής ανάθεσης, αποτελεί βασικό κομμάτι της καταστολής των αντιστάσεων που ορθώνονται από τα κάτω. Συμπληρώνουν τις επιθέσεις σε πορείες και απεργίες, τις διώξεις, τις φυλακίσεις και την κακοποίηση αγωνιστών και των οικείων τους.

Ό,τι στεγάζεται στις καταλήψεις και στους αυτοδιαχειριζόμενοι χώρους, όμως, δεν μπορεί να γκρεμιστεί. Είναι οι ιδέες μας, τα προτάγματά μας για ισότητα, αυτοοργάνωση και ελευθερία, που ξανά και ξανά βρίσκουν το έδαφος να ανθίσουν συλλογικά, υψώνοντας αναχώματα αντίστασης και αγώνα.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *