ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις 16 Ιανουαρίου, οι καταληψίες της Mundo Nuevo πληροφορήθηκαν πως επιχειρείται μια ακόμα κατασταλτική κίνηση από την πλευρά του δήμου Θέρμης, ιδιοκτήτη του κτιρίου επί των οδών Φιλίππου και Σιατίστης, όπου στεγάζεται η κατάληψη. Στις 18 του μήνα, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και επιπλέον έγινε γνωστό πως υπάρχει άτυπο τελεσίγραφο ενάντια στην κατάληψη, η οποία απειλείται  με επέμβαση των ΜΑΤ και άμεση εκκένωση μέσα στις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, ο δήμος Θέρμης έχει έρθει σε συμφωνία με τον ΟΚΑΝΑ με στόχο να παραχωρήσει το οίκημα στον οργανισμό για να το μετατρέψει σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για τοξικοεξαρτημένους.

Είναι σαφές πως οι πραγματικοί στόχοι αυτής της κίνησης δεν είναι η ικανοποίηση των αναγκών των αποκλεισμένων και των εξαθλιωμένων ανθρώπων που ζουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τους οποίους η ίδια η κρατική πολιτική οδηγεί στο κοινωνικό περιθώριο, ούτε φυσικά η επανένταξη των τοξικοεξαρτημένων μέσα από τη δημιουργία σχολείου. Κύρια επιδίωξη των κρατικών επιτελείων είναι η διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής συναίνεσης, μέσα από τις εξαγγελίες περί δήθεν αξιοποίησης του κτιρίου, ώστε να επιτευχθεί η εξαφάνιση ενός ακόμα χώρου εντός του οποίου γειώνεται ο αναρχικός λόγος και τα αναρχικά προτάγματα, ώστε να κατασταλεί ένα ακόμα ορατό σημείο αναφοράς για τον ευρύτερο κοινωνικό και ταξικό αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες ανεκμετάλλευτα κτίρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό, επιλέγεται σκόπιμα να εκκενωθεί μία κατάληψη, ένας ήδη ζωντανός και ανοιχτός χώρος δράσης και δημιουργίας.  Είναι γνωστό, άλλωστε, πως τα τελευταία χρόνια έχουν εκκενωθεί αρκετοί κατειλημμένοι χώροι με πρόφαση την ανάγκη του κράτους να χρησιμοποιήσει τα κτίρια χωρίς ωστόσο να αξιοποιούνται ποτέ. Είναι επίσης ολότελα προκλητική η επιχειρηματολογία υπέρ της εκκένωσης, η οποία υπογραμμίζει την δήθεν μέριμνα του κράτους για ευπαθείς ομάδες όπως οι τοξικοεξαρτημένοι, τη στιγμή που το ίδιο το κράτος παράγει και συντηρεί την απελπισία, την απόγνωση και όλες εκείνες τις συνθήκες που οδηγούν κομμάτια της κοινωνίας στις εξαρτήσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί βασικό συνεργάτη των καρτέλ των ναρκωτικών και των μαφιών που σκορπούν την εξαθλίωση και το θάνατο στις γειτονιές.

Η καταστολή των καταλήψεων, όπως και ευρύτερα των κοινωνικών-ταξικών αντιστάσεων, ιδιαίτερα αυτών που ξεδιπλώνονται από τα κάτω και αδιαμεσολάβητα, έχει κεντρικό ρόλο στην κρατική ατζέντα. Για αυτό και η πρόθεση εκκένωσης της Μundo Nuevo δεν μπορεί να εκληφθεί ως μια μεμονωμένη κίνηση, αλλά αντίθετα, ως κομμάτι της ευρύτερης κατασταλτικής επίθεσης που βιώνουν οι καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι αγώνα. Είναι ολοφάνερο, ότι ανεξαρτήτως πολιτικού διαχειριστή και κυβέρνησης, οι κατειλημμένοι χώροι αγώνα βρίσκονται στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών εξαιτίας της χρόνιας δράσης τους για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και των γειτονιών μας, αλλά και γιατί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, την καταστολή και την φασιστική απειλή.

Η κατάληψη “Mundo Nuevo” δημιουργήθηκε το 2015 επιδιώκοντας να συνδέσει τις ιδέες του αναρχισμού με τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που γεννιούνται καθημερινά, καταθέτοντας μια ανταγωνιστική πρόταση ζωής στο δημόσιο πεδίο, κόντρα στην κυρίαρχη λογική και βασισμένη στις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Μέχρι σήμερα αποτελεί πεδίο πολιτικής ζύμωσης των επαναστατικών ιδεών αλλά και ορμητήριο της αντίστασης και του αγώνα των “από τα κάτω” που στήνουν αναχώματα στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού και στις επιταγές του κόσμου της εξουσίας, του κράτους και του κεφαλαίου.

Ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «Επί τα Πρόσω», κομμάτι των χώρων του κοινωνικού και ταξικού αγώνα, δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Mundo Nuevo. Για μας, οι καταλήψεις και οι αυτοδιαχειριζομένοι χώροι αποτελούν εστίες των αγώνων μας ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό, χώρους πολιτικής ζύμωσης και στέγασης των ελευθεριακών-αναρχικών μας ιδεών και προταγμάτων. Είναι χώροι εδαφικοποίησης των αντιλήψεων και των πρακτικών μας, ένας δίαυλος επικοινωνίας με την κοινωνία. Αγωνιζόμασταν, αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για την υπεράσπισή τους με όλες μας τις δυνάμεις! Δεν τα παραχωρούμε στο κράτος, δεν τα παραδίνουμε στην καταστολή! Ο Καινούργιος Κόσμος που κουβαλάμε στις καρδιές μας μεγαλώνει καθημερινά μέσα στους χώρους του αγώνα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

…ΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

 

Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω”

Πάτρα, 22 Γενάρη 2019

epitaprosw@gmail.com |  epitaprosw.espivblogs.net

Published by

epitaprosw

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω” συγκροτήθηκε από αναρχικούς και αναρχικές που -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- συνυπάρχουμε εδώ και καιρό σε πολιτικές διαδικασίες, σε κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και σε άλλα αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα, όπως η κατάληψη Παραρτήματος που στις 5 Αυγούστου σφραγίστηκε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς μαζί με την κατάληψη Μαραγκοπούλειο και την κατάληψη Ν.Γύζη 33 – αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ. Φτιάχνουμε ένα χώρο συνάντησης, ανάπτυξης δραστηριοτήτων και επαφής με εκείνους και εκείνες που είτε πορευτήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα ως σήμερα είτε θα γνωριστούμε σε αυτούς που μας περιμένουν για να τους διαβούμε αύριο… Επιδιώκουμε να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς για ουσιαστική επικοινωνία, ζύμωση και συλλογική αυτομόρφωση, εξάσκηση της κριτικής σκέψης και ζωντανή ανθρώπινη δημιουργία, μακριά από εφήμερες συνευρέσεις, βαλτωμένες στα στάσιμα νερά των αδιεξόδων που γεννά η επιβεβλημένη καθημερινότητα του ατομικού ανταγωνισμού, της αποξένωσης και της απάθειας… Προωθούμε τη λογική της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της αυτοοργανωμένης έκφρασης, της ισότιμης συμμετοχής και της οριζοντιότητας με την πεποίθηση πως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε σήμερα έχει άμεση συνάφεια με την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε αύριο… Σκοπεύουμε να αποτελέσει εφαλτήριο για ακηδεμόνευτη παρέμβαση και δράση πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή μας και των γύρω μας και τις επιπτώσεις που έχουν πάνω σε αυτές, οι επιλογές και οι σχεδιασμοί των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών… Δεν έχουμε αυταπάτες περί εξωραϊσμού και μεταρρύθμισης της υπάρχουσας ασφυκτικής πραγματικότητας και στρεφόμαστε ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς τους, αναγνωρίζοντας πως είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη διαιώνιση των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών σχέσεων που γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου. Με λίγα λόγια, στην βαρβαρότητα του σήμερα δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε οάσεις ελευθερίας αλλά δημιουργούμε ένα χώρο ανοιχτό για οποιαδήποτε και οποιονδήποτε επιθυμεί να ορθώσει αντιστάσεις, να παράξει αρνήσεις και να αναζητήσει καταφάσεις στην επίπονη αλλά όμορφη διαδικασία της κοινωνικής χειραφέτησης και της δημιουργίας ενός νέου κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας… Για όσους και όσες γυρίζουν την πλάτη στον κόσμο των κυρίαρχων και διαμορφώνουν τους όρους για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *