Ενημέρωση σχετικά με το 3ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα

    

Από την Πέμπτη 26 έως το Σάββατο 28 Μαΐου διεξήχθη στο κέντρο της Πάτρας, στο αίθριο του Έσπερου, στην πλατεία Γεωργίου το 3ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου, το οποίο διοργανώνεται εδώ και τρία χρόνια από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω. Για τρεις μέρες στην καρδιά της πόλης πλήθος ανθρώπων πέρασε από το χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ και ήρθε σε επαφή με τα αναρχικά βιβλία.

   Όπως γράφουμε εξάλλου σχετικά ’’…..Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του πλούτου των αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων, η διάχυση των αναρχικών προταγμάτων στην κοινωνία και ειδικά στη νεολαία της πόλης σε μια περίοδο που η κρατική προπαγάνδα σε βάρος όσων αντιστέκονται αυτοοργανωμένα και από τα κάτω κυριαρχεί, ενώ ο ρατσισμός, ο κοινωνικός κανιβαλισμός και ο εκφασισμός φαντάζουν ως οι μόνες επιλογές μιας κοινωνίας σε κρίση.

   Σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης διαμορφώνονται όροι απαξίωσης για την πολιτική ζύμωση και εμβάθυνση, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος….’’

   Πράγματι, σε καιρούς κινηματικής άμπωτης, όπου η εξατομίκευση και η ιδιώτευση παρατηρούνται πολύ έντονα στο κοινωνικό πεδίο, θεωρούμε πολύ σημαντική τη διεξαγωγή τέτοιων φεστιβάλ, μέσω των οποίων άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στον πλούτο των αναρχικών βιβλίων και στα προτάγματα των αναρχικών κατά τρόπο άμεσο, αδιαμεσολάβητο κι αποκαθαρμένο από τις στρεβλώσεις της κυριαρχίας.

   Όσον αφορά στο ίδιο το Φεστιβάλ, η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τις εκδόσεις Κινούμενοι Τόποι, που παρουσίασαν το Ημερολόγιo ενός εργάτη της Renault 1956-1958. Τη σκυτάλη πήραν οι εκδόσεις Σοφίτα, οι οποίοι μας παρουσίασαν το βιβλίο Αναρχισμός και Ανθρωπολογία. Η πρώτη μέρα έκλεισε με τον εξαιρετικό θεατρικό μονόλογο ‘’Μάμα Τόνι’’ των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε από τη θεατρική ομάδα Πείρα(γ)μα.

   Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου ‘’Ο αδελφός μου ο Στέλιος, μια αναφορά μνήμης και καταγραφής των αντιεξουσιαστικών ημερών στα χρόνια της χούντας και της όψιμης μεταπολίτευσης’’ των εκδόσεων Ρήγμα από το συγγραφέα του βιβλίου Κυριάκο Βασιλειάδη. Η βραδιά συνεχίστηκε με την εκδήλωση-συζήτηση ‘’Ο ελληνικός μιλιταρισμός στην εποχή του Σύριζα’’ με εισήγηση από το Ξυπόλυτο Τάγμα. Η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ έκλεισε με την προβολή του ντοκυμαντέρ ‘’Ecos Del Desgarro’’ της ελευθεριακής κινηματογραφικής κολεκτίβας Camara Negra. Στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας έγινε ενημέρωση-παρουσίαση για το 10ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιείται στα Γιάννενα από 23 έως 25 Ιούνη.

   Η τρίτη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με την παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης ‘’Ενάντια στο Κράτος, το ανοιχτό πέρασμα στην κοινωνική απελευθέρωση: Μια συμβολή στην πολιτική θεωρία του Κοινωνικού Αναρχισμού’’ από τις εκδόσεις Ναυτίλος. Λίγο αργότερα παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον το βιβλίο ‘’Κοινωνικά Απόβλητα’’. Η ιστορία της Πανκ σκηνής στην Αθήνα, 1979-2015 των εκδόσεων απρόβλεπτες από το συγγραφέα του βιβλίου Γιάννη Κολοβό. Το 3ο φεστιβάλ Αναρχικού βιβλίου έκλεισε με τη θεατρική παράσταση ‘’Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου’’ από τον Ρε Αλέξης.

   Καθ΄όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ υπήρχε παράλληλα με την έκθεση κινηματικού βιβλίου και έκθεση πολιτικής αφίσας, φωτογραφίας, distro αυτοοργανωμένης μουσικής κι έντυπου υλικού του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος της Πάτρας.

   Ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για συμμετοχή στο 3ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου (εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, θεατρικές ομάδες, συλλογικότητες, συντρόφους και συντρόφισσες που στήριξαν με την παρουσία τους τις τριήμερες εκδηλώσεις) αλλά και όσους έδειξαν ενδιαφέρον, παρ΄όλο που στο τέλος δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

   Από την πλευρά μας μπορούμε να πούμε πως θα συνεχίζουμε να προωθούμε τη λογική της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της αυτοοργανωμένης έκφρασης, της ισότιμης συμμετοχής και της οριζοντιότητας με την πεποίθηση πως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε σήμερα έχει άμεση συνάφεια με την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε αύριο.

   Θα συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη την ακηδεμόνευτη παρέμβαση και δράση πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας και τις επιπτώσεις που έχουν πάνω σε αυτές, οι επιλογές και οι σχεδιασμοί των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών…

αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω

Ιούνης 2016