Για το Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα

Το διήμερο 1 & 2 Ιούνη ως πρωτοβουλία αναρχικών από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω διοργανώσαμε στην Πάτρα το Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου, το οποίο έλαβε χώρα στο αίθριο του Έσπερου στην πλ. Γεωργίου.

Για δυο μέρες υπήρχε στο κέντρο της Πάτρας έκθεση βιβλίων αναρχικού, αντιεξουσιαστικού κι ευρύτερα ελευθεριακού περιεχομένου, έντυπο υλικό του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου (μπροσούρες, κείμενα) καθώς και distro ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκαν είτε από τους εκδότες είτε από τους συγγραφείς τρία εξαιρετικά και πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία είναι: ‘’Η Ρώσικη Επανάσταση’’ του Βολίν από τις εκδόσεις Καινά Δαιμόνια, ‘’Η πρώτη σπορά, σοσιαλιστικές και αναρχικές ομάδες στην Ελλάδα, 1877-1907’’ του Νίκου Πελεκούδα, από τις εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες καθώς και το Εγώ ο ‘’Λαθρομετανάστης’’ του Φατός Ρόσα, από τις εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.

Οι παρουσιάσεις των βιβλίων έδωσαν τη δυνατότητα στις παρούσες και τους παρόντες να έρθουν σε επαφή με σημαντικές ιστορικές στιγμές του αναρχικού και σοσιαλιστικού κινήματος αλλά και να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι τις βιωματικές στιγμές ενός μετανάστη στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου, σκοπό είχε να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης στην πόλη, των αγωνιζόμενων κομματιών, να συνολικοποιήσει επι μέρους αγώνες και μέσα απο την πολιτική ανάγνωση της ιστορίας, να συνδεθεί, το παρελθόν με το παρόν ως μια συνέχεια των αγώνων των απο τα κάτω.

Για 2 μέρες υπήρχε στο κέντρο της πόλης ένα σημείο αυτοοργάνωσης και συντροφικότητας, ένα σημείο οπού ο πλούτος των αναρχικών και ελευθεριακών βιβλίων αποτυπώνει την διεξοδικότητα της αναρχικής θεώρησης σε μια περίοδο πολλαπλών αδιεξόδων.

Ακόμα και με υλικό διαφορετικής οπτικής, σημαντικό ήταν να αναδείξουμε μέρος των συγκλίσεων, συμπορεύσεων, διαφωνιών, αποκλίσεων και αντιπαραθέσεων του ευρύτερου επαναστατικού κινήματος. Την ίδια στιγμή που ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός αποτελεί πραγματικότητα, και το κράτος και το κεφάλαιο επιτίθονται στους απο τα κάτω με όλους τους του τρόπους, το ανταγωνιστικό κίνημα οφείλει να σηκώσει αναχώματα, να δημιουργήσει σχέσης αλληλεγγύης και συντροφικότητας να συνδεθεί με τα ζωντανά κοινωνικά κομμάτια και να κάνει πράξη την χειραφέτηση και την ελευθερία. Ως αναρχικοί – κομμουνιστές εκτός του να είμαστε σάρκα από τη σάρκα του αναρχικού κινήματος, αποτελούμε επίσης και κομμάτι ενός ευρύτερου ψηφιδωτού αγωνιστών και αγωνιστριών που περιλαμβάνει πληθώρα άλλων πολιτικών υποκειμένων, συλλογικών ή και μη, τόσο πολιτικών όσο και κοινωνικών.

Ως διοργανωτές του Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες κι όλους που με τον οποιονδήποτε τρόπο στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια. Τις συντρόφισσες και τους συντρόφους από την Πάτρα (από το αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Άτακτον), την Κέρκυρα (από το κινηματικό βιβλιοπωλείο ”Αταξικοί Ορίζοντες”) και από την Αθήνα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για παρουσία και συμμετοχή στο φεστιβάλ. Επίσης τους εκδοτικούς οίκους , τους συγγραφείς και τους μουσικούς που με τη μουσική τους έκλεισε το φεστιβάλ. Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από τη CNT Μετάλλου και διαφόρων επαγγελμάτων στη Μαδρίτη για την υποστήριξή τους.

Η επίθεση που δεχόμαστε από την κυριαρχία είναι συνεχής, εντεινόμενη και πολυεπίπεδη, ο αγώνας όμως ενάντια στους κοινούς μας καταπιεστές κι εκμεταλλευτές μας, το κράτος και το κεφάλαιο είναι διαρκής.  Μέσα στη ζοφερή κοινωνική και κινηματική πραγματικότητα θεωρούμε πως ο δρόμος ανοίγει προχωρώντας. Τα αναρχικά φεστιβάλ βιβλίου είναι μια όαση αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων που επιχειρούν να διαχύσουν τα αναρχικά προτάγματα στον κοινωνικό ιστό, ιδίως σε μια περίοδο που φαίνεται πως οι μοναδικές επιλογές ενός σημαντικού κοινωνικού κομματιού είναι η απογοήτευση, η ανάθεση, ο εκφασισμός και ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Είναι τέλος μια ζωντανή και δυναμική παρότρυνση για την αυτομόρφωση, τη θεωρητική αναζήτηση και της διατήρηση της κοινωνικής και ταξικής μνήμης.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Πρωτοβουλία Αναρχικών από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω

Πάτρα, 27 Ιούνη 2018

Πέμπτες με θερινό σινεμά στις σκάλες της Πατρέως

Πέμπτες με θερινό σινεμά στις σκάλες της Πατρέως

21/6 ‘’Ο Καιρός των Τσιγγάνων’’ του Εmir Kusturica (δραματική, Γιουγκοσλαβία_1988)

28/6  ‘’Τα Σταφύλια της Οργής’’ του John Ford (δραματική, Αμερική_1940)

5/7  ‘’Si puo fare’’ (Μπορεί να Γίνει) του Giulio Manfredonia (δραματική κομεντί, Ιταλία_2008)

12/7 ‘’Videodrome’’ του David Cronenberg (τρόμου, Καναδάς_1983)

-οι προβολές θα αρχίζουν στις 20:30-

*στον χώρο θα υπάρχει έκθεση κινηματικού βιβλίου, distro αυτοοργανωμένων μουσικών παραγωγών & έντυπο υλικό από τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο

*σε περίπτωση βροχής οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω,  Πατρέως 87 (κάτω από τις σκάλες)

Καφενείο Πέμπτης του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου Επί τα Πρόσω

To καφενείο της Τρίτης 12/6 θα ανοίξει μετά τις 21.00

Λόγω της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας Δ. Κουφοντίνα και Τουργούτ Κάγια, το αυτοδιαχειρζόμενο καφενείο που λειτουργεί στο Επί τα Πρόσω θα ανοίξει μετά τις 21.00 αυτή την Τρίτη 12 Ιούνη.

Επίσης μετά τις 21.30 θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας “Το φάντασμα της ελευθερίας” (1974). Στις σκάλες της Πατρέως… 
Από την Ισπανία του 1808 μέχρι μια σύγχρονη διαδήλωση, μια σειρά από χαλαρά συνδεδεμένα μεταξύ τους επεισόδια σαρκάζουν την αστική τάξη και τις ιδέες της περί ηθικής κι ελευθερίας.

Οι σχετικές αφίσες

Προβολή 3 ταινιών στα σκαλιά της Πατρέως

Αφιέρωμα στον σουρεαλιστή Luis Buñuel.
Προβολή 3 ταινιών στα σκαλιά της Πατρέως.

Τρίτη 5/6, 9μμ
“Ο εξολοθρευτής άγγελος” (1962)
Οι καλεσμένοι σε ένα δείπνο της υψηλής αριστοκρατίας νιώθουν ξαφνικά ότι δεν μπορούν να φύγουν από την τραπεζαρία, παρότι η πόρτα είναι ορθάνοιχτη. Το φαινόμενο προσελκύει την προσοχή των αρχών και των περίοικων, κανείς όμως απέξω δεν τολμά να δρασκελίσει την πόρτα ή να επικοινωνήσει με τους “έγκλειστους”.

Παρασκευή 8/6, 9μμ
“Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας” (1972)
Μια ομάδα ευκατάστατων αστών προσπαθεί να γευματίσει, αλλά διαρκώς διακόπτεται από μια σειρά αλλόκοτων, σουρεαλιστικών γεγονότων.

Τρίτη 12/6, 9μμ
“Το φάντασμα της ελευθερίας” (1974)
Από την Ισπανία του 1808 μέχρι μια σύγχρονη διαδήλωση, μια σειρά από χαλαρά συνδεδεμένα μεταξύ τους επεισόδια σαρκάζουν την αστική τάξη και τις ιδέες της περί ηθικής κι ελευθερίας.