Την Τρίτη 25/12, καθώς και την Τρίτη 1/1/19, ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω θα παραμείνει κλειστός.
Το πολιτικό άνοιγμα του χώρου θα γίνει κανονικά την Τρίτη 8/1 μετά τις 19.00
Η διαχειριστική συνέλευση του χώρου
Αυτήν την Πέμπτη 20/12, ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω θα είναι ανοιχτός μετά τις 19:00, όπου στον επάνω όροφο θα λειτουργήσει αναγνωστήριο για συλλογική αυτομόρφωση.
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ομάδας Βιβλιοθήκης: “Ζώντας σε μια περίοδο όπου η συνολική κρίση του συστήματος και οι επίδοξοι διαχειριστές της επιχειρούν να παρουσιάσουν το κρατικό-καπιταλιστικό αδιέξοδο ως τη μόνη προοπτική ζωής, αντιλαμβανόμαστε πως η ιδεολογική συγκρότηση, η πολιτική ζύμωση, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η διατήρηση της κοινωνικής και ταξικής μνήμης των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων απέναντι στην απόπειρα παραχάραξης της από τους κυρίαρχους, είναι απαραίτητα και χρήσιμα εργαλεία στη διαρκή μάχη που διεξάγουν οι “από τα κάτω” αυτού του κόσμου για να αποτινάξουν τον κρατικό και καπιταλιστικό ζυγό και να δημιουργήσουν μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης κι ελευθερίας”.
Στο ισόγειο θα λειτουργεί το κινηματικό βιβλιοπωλείο του δυσήνιου ίππου που στεγάζεται στο χώρο. Παράλληλα, η δανειστική βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή προς δανεισμό.
Διατίθενται στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω (Πατρέως 87)
ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Ο Λούκατς έχει εκθέσει αναλυτικά (Στο Ιστορία και ταξική συνείδηση) την άποψη του Ένγκελς ότι κάθε αγώνας ιστορικά μάταιος και καταδικασμένος (όπως π.χ. ο αγώνας των εξεγερμένων χωρικών κατά τον Μεσαίωνα στη Γερμανία) είναι “αντιδραστικός στην ουσία του”. Από μία άποψη αυτό είναι σωστό: κάθε αγώνας που δεν τείνει στην πρόοδο της Ιστορίας, ήτοι στην εξέλιξη του συστήματος εξουσίας αλλά, αντίθετα, στο φρενάρισμα του καρκινικά αυτονομημένου και κακοήθους πανοικονομισμού, αποτελεί ουτοπία – και μάλιστα “αντιδραστική”. […] (Από την έκδοση]
Κώστας Δεσποινιάδης
Στο βιβλίο αυτό αναδεικνύεται η πολιτική-αναρχική διάσταση των γραπτών του Κάφκα και εξετάζεται το γιατί αποσιωπήθηκε αυτή η παράμετρος από την επίσημη κριτική, καθώς και γιατί υποβαθμίστηκε η αντίστοιχη σύνδεσή του με αναρχικούς κύκλους της Πράγας από πολλούς βιογράφους του.
Αναλύονται τα μυθιστορήματα και οι νουβέλες του Κάφκα (η “Δίκη”, ο “Πύργος”, η “Μεταμόρφωση”, η “Σωφρονιστική αποικία”, η “Αμερική”, η “Φωλιά”) που αποδεικνύουν πως υπήρξε ένας διεισδυτικός κριτικός της εξουσίας, της γραφειοκρατίας, του καπιταλισμού, του νόμου, της πατριαρχίας και των φυλακών.
Επιπλέον, με ενδελεχή έρευνα στα “Ημερολόγιά” του, τις βιογραφίες καθώς και τις αναμνήσεις φίλων και ανθρώπων που τον γνώρισαν, τεκμηριώνεται η συμμετοχή του στους αναρχικούς κύκλους της Πράγας κατά τα έτη 1909-1912
ΠΡΕΒΕΔΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
είμαι καπνός
στο καταχείμωνο
φίδι αντάξιο
του ουρανού
τζάκι παλιό κι ακλόνητο
μες στον μαρμάρινο κλονισμό του
εξιστορώ
τα δικά σας ξεφτίδια
πέταλα που μαράθηκαν
ξαπλώνοντας φαρδιά-πλατιά
στην κουρεμένη χλόη
δίπλα στους τεθλιμμένους ροδώνες
πάνω απ’ την εκπλήρωση
και τ’ ανεκπλήρωτά της
“πάνω, ω πάνω
απ’ τ’ αγκάθι”
[Από την έκδοση]
ΣΠΥΡΑΤΟΥ ΑΓΑΠΗ-ΒΙΡΓΙΝΙΑ
Το βιβλίο αυτό αποτελεί διασκευή τμήματος της διδακτορικής διατριβής με τίτλο Tod und Weiblichkeit im Werk von Karoline von Gunderrode, Maria Polydouri, Inge Muller und Katerina Gogou (Θάνατος και Θηλυκότητα στο έργο των Karoline von Gunderrode, Μαρίας Πολυδούρη, Inge Muller και Κατερίνας Γώγου), που εκπονείται στο τμήμα της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διατριβή γίνεται απόπειρα συγκρίνοντας το έργο των τεσσάρων ποιητριών να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα που αφορούν στις απεικονίσεις του Θηλυκού στη λογοτεχνία των γυναικών. Βασικοί προβληματισμοί είναι η προσπάθεια άρθρωσης ενός αυτόνομου γυναικείου λόγου, η σχέση ανάμεσα σε αυτή την προσπάθεια και στην αυτοκαταστροφή καθώς και η κατεύθυνση που θα μπορούσε να πάρει ο αγώνας των γυναικών για να υπάρξουν ως υποκείμενα και όχι ως αντικείμενα της λογοτεχνίας και της ιστορίας. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)
ΕΝΑ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΡΩΣΙΑ
ΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
..Και κάπου εκεί λοιπόν νομίζω ότι κατάλαβα τον “μύθο” του Υπερσιβηρικού. Είναι όλα αυτά, τα καλά και τα στραβά που κουβαλάμε μέσα μας και που αυτό το μεγάλο ταξίδι μας βοηθά να τα αναδείξουμε. Μάλιστα μια πραβαντνίκ με είχε προϊδεάσει στην αρχή του ταξιδιού, απαντώντας στην ερώτησή μου για το πόσο σκληρή είναι η δουλειά στην τρίτη θέση: “Αγαπητέ μου εξ Ελλάδος δημοσιογράφε, συχνά η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι χειρότερη και από τις πιο βρώμικες τουαλέτες”…
Το συναρπαστικό ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό στάθηκε αφορμή για μια περιήγηση στην ιστορία της Ρωσίας από την εποχή των Τσάρων μέχρι σήμερα. Μια ματιά στα βάθη της Ρωσίας, της ρωσικής ιστορίας και της ρωσικής ψυχής.
Ένα ταξίδι μέχρι την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, το αντίστοιχο, σε όλα τα επίπεδα, της αμερικάνικης Άγριας Δύσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι αδάμαστες», μια ιστορία για τις «Mujeres Libres»
(μετάφραση & υποτιτλισμός από την πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία)
Σάββατο 15/12 8:00 μ.μ.
Παρουσίαση του βιβλίου “Mujeres Libres – Οι Ελεύθερες Γυναίκες στην Ισπανία. Αναρχισμός & Αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση”.
από τις ελευθεριακές εκδόσεις «ναυτίλος»
*μετά τις εκδηλώσεις θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης
πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία
enantiastinpatriarxia@gmail.com
επικοινωνία: κάθε Τρίτη μετά τις 7:00 μ.μ.,
στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο επί τα πρόσω (Πατρέως 87)
Αυτή την Πέμπτη 6/12, ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω θα είναι ανοιχτός μετά τις 19:00.
Στο ισόγειο, λειτουργεί το κινηματικό βιβλιοπωλείο του “δυσήνιου ίππου” και το αυτοδιαχεριζόμενο καφενείο.
Στον επάνω όροφο, λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη, το κινηματικό αρχείο, το εργαστήρι κινηματικών και ανατρεπτικών φωτογραφιών-Mafalda & το αυτοδιαχειριζόμενο αναγνωστήριο.
10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το μπάτσο Κορκονέα στα Εξάρχεια και τη μεγαλειώδη κοινωνική εξέγερση που ακολούθησε…
συνεχίζουμε τον Αγώνα για το πέρασμα από την αυθόρμητη εξέγερση στον οργανωμένο και συνεχή αγώνα για την κοινωνική επανάσταση, για την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.