Νέες κυκλοφορίες στο κινηματικό βιβλιοπωλείο

  • Ατζέντες-Ημερολόγια 2020

Διατίθεται στο βιβλιοπωλείο η ατζέντα 2020 που εκδόθηκε από το ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών.

Η φετινή ατζέντα πραγματεύεται τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες από το 1974 μέχρι και το 1990. Γίνεται αναφορά στις πρώτες μεταχουντικές απεργίες (National Can και ΗΒΗ το 1974), στις δυναμικές απεργίες στα εργοστάσια και τα μεταλλεία, στις φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις, στις πρώτες καταλήψεις στέγης στην Ελλάδα αλλά και στις επιχειρήσεις “Αρετή”, στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Καλτεζά από τον μπάτσο Μελίστα, στις αντιπυρηνικές διαδηλώσεις, στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων, στις πορείες αλληλεγγύης για τους πολιτικούς και κοινωνικούς κρατούμενους και στους αντιφαασιστικούς αγώνες και στους αγώνες των ένοπλων οργανώσεων της μεταχουντικής περιόδου που, με τη σειρά τους και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, συνέθεσαν το μωσαϊκό των κοινωνικών αντιστάσεων. H παρούσα έκδοση αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της δράσης όλων εκείνων των αγωνιστών και αγωνιστριών που πίστεψαν ότι μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Μια προσπάθεια που κύριος στόχος της είναι η διάσωση και η διάδοση της πολύτιμης ιστορικής παρακαταθήκης του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος. Αποτελεί μια ελάχιστη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές που σήμερα εμπνέονται και παίρνουν την σκυτάλη από τους παλιότερους για να συνεχίσουν τον αγώνα με αυτοθυσία και κόστος εξίσου ανυπέρβλητο. Γιατί όσο περισσότερο εμπλεκόμαστε με την κοινή μας Υπόθεση τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε αυτήν.

Ημερολόγιο του ΣΜΕΔ 2020

Για τρίτη χρονιά, ο ΣΜΕΔ παρουσιάζει σε ημερολόγιο-βιβλιαράκι ένα διήγημα συλλογικά μεταφρασμένο και επιμελημένο, κάτι που θα μείνει στη βιβλιοθήκη και μετά το τέλος της χρονιάς. Το 2018 ήταν το Ένα Όνειρο του Γουίλιαμ Μόρις, το 2019 ήταν Ο Παράδεισος των εργένηδων και τα Τάρταρα των παρθένων του Χέρμαν Μέλβιλ.* Φέτος, προτείνουμε ένα διήγημα της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ και ευχόμαστε –όπως πάντα– μια καλή και αγωνιστική χρονιά!

 

 

  • Ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας της Ε. Γκόλντμαν από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος

Έμμα Γκόλντμαν,
Ζώντας τη Ζωή μου
«Η Έμμα Γκόλντμαν είναι μια γυναίκα με εξαιρετικές ικανότητες και διαθέτει έντονο προσωπικό μαγνητισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά της σε συνδυασμό με τη δύναμη της πειθούς που διαθέτει την καθιστούν μια εξαιρετικά επικίνδυνη γυναίκα».
Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει την Έμμα Γκόλντμαν ο Φράνσις Κάφι, Εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, σε ένα εμπιστευτικό υπόμνημα που απευθύνεται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 1917 για να υποστηρίξει ότι η παραμονή της στη χώρα αποτελεί απειλή. Ο μελλοντικός διευθυντής του FBI και σημαιοφόρος του αντικομουνισμού στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου, ο διαβόητος Τζ. Ε. Χούβερ, νεαρός τότε υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναλαμβάνει προσωπικά την παρακολούθηση και την απέλασή της, κτίζοντας εν μέρει πάνω της τη σταδιοδρομία του.
Η Έμμα Γκόλντμαν υπήρξε μια προσωπικότητα που σφράγισε με την παρουσία της το αναρχικό κίνημα και επηρέασε όλα τα επαναστατικά κοινωνικά κινήματα που αναδείχτηκαν από τα τέλη του 19ου έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.
  • Καινούργιος τίτλος από τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες

David Graeber: Στις απαρχές του σύγχρονου αδιεξόδου

Η ανθρωπολογία με απορρόφησε, επειδή ανοίγει παράθυρα σε άλλες δυνατές μορφές κοινωνικής ύπαρξης. Μας υπενθυμίζει συνεχώς πως ό,τι νομίζουμε δεδομένο για τις αντιλήψεις μας και τον τρόπο ζωής μας, έχει ρυθμιστεί με άλλους τρόπους σε άλλα μέρη και χρόνους.
David Graeber
Ο ανθρωπολόγος David Graeber στο βιβλίο αυτό στοχάζεται γύρω από πέντε όρους που έχουν χρησιμοποιηθεί στην πολιτική και οικονομική θεωρία και έχουν αποτελέσει αφορμή για ουκ ολίγες αντιπαραθέσεις, ακόμα και για την ίδια τους τη σημασία.
Αξιοποιώντας το πλούσιο εθνογραφικό αρχείο που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, δίνει απαντήσεις σε παλιά ερωτήματα και καταθέτει ερωτήματα για παλιές και σύγχρονες απαντήσεις, αναδεικνύει ζητήματα που αμφισβητούν πολλά από εκείνα που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα αναφορικά με τα αίτια και τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό, σίγουρα όχι στην πρόοδο και την ευτυχία, αλλά σε ένα αδιέξοδο, όπου κάθε εναλλακτική δυνατότητα κοινωνικών σχέσεων δείχνει εντέχνως μη πραγματοποιήσιμη.
  • Καινούργιοι τίτλοι από τις εκδόσεις Πανοπτικον