Με τη συμμετοχή περισσότερων από 170 ανθρώπων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, η πολιτική εκδήλωση με θέμα: “Κρατική Τρομοκρατία, Φασισμός και Άνοδος της Ακροδεξιάς, Αντιμεταναστευτική Πολιτική του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”
Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
-ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου που υπέστη δολοφονικό βασανισμό από μπάτσους τον Ιούνιο του 2020 στο Βόλο, αναδεικνύοντας τη σκληρή πραγματικότητα της κρατικής καταστολής και τη μοίρα που επιφυλάσσει στους ανθρώπους που αγωνίζονται. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο σημαντικό αγώνα που δίνει το κίνημα στο Βόλο για την τιμωρία των βασανιστών του Βασίλη, για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα.
-ο Στάθης Κ. εκ μέρους του συλλόγου Πολιτισμού Παύλος Killah P Φύσσας, μεταφέροντας το χαιρετισμό και την αλληλεγγύη της Μάγδας Φύσσα, παρουσιάζοντας τη δράση του συλλόγου για να κρατηθεί η μνήμη του Παύλου ζωντανή και επισημαίνοντας τη σημασία δημιουργίας αντιφασιστικών αναχωμάτων εκεί που επιχειρεί να αναπτύξει ριζώματα ο φασισμός, ειδικά στις λαϊκές γειτονιές.
-η Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, παρουσίασε τη συγκρότηση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση ήδη από τη δεκαετία του 90 και τόνισε πως αυτή η συγκρότηση της οδήγησε στην καταδίκη της ηγετικής ομάδας σε πρώτο βαθμό, τονίζοντας παράλληλα πως εκ μέρους όλων των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής δίνεται μεγάλη μάχη για να επιβεβαιωθεί και στο Εφετείο η απόφαση αυτή. Παράλληλα εξήρε τη σημασία ανάπτυξης κινηματικών διεργασιών στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στις σχολές ώστε να μην μπορεί να πάρει ανάσα ο φασισμός πουθενά, ειδικά σήμερα που υπάρχει μια μετάλλαξη του φαινομένου καθώς τα τάγματα εφόδου της προηγούμενης δεκαετίας έχουν μετατραπεί σε ένα περισσότερο διάχυτο κοινωνικό, ακροδεξιό και ρατσιστικό φαινόμενο που μπορεί να εκδηλωθεί εκεί που δεν το περιμένεις.
-ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, διασώστης μεταναστών στη Μεσόγειο και ενεργό μέλος του κινήματος αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, υπογραμμίζοντας την καθημερινή εγκληματική δράση των ευρωπαϊκών αρχών, τα οποία κόντρα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αναχαιτίζουν τους προσφυγικούς πληθυσμούς στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να υπαρχουν την τελευταία 10ετία περισσότεροι από 28 χιλιάδες νεκροί και νεκρές στη θάλασσα. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στο έγκλημα της Πύλου, ως το κορυφαίο παράδειγμα αντιμεταναστευτικής στάσης με περισσότερους από 650 νεκρούς. Στοχοποίησε ξεκάθαρα το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ως υπεύθυνο για το έγκλημα καθώς ενώ είχε τη δυνατότητα, δεν κινήθηκε ποτέ ώστε να σώσει τους ανθρώπους, τονίζοντας πως είναι ξεκάθαρα ρατσιστικό έγκλημα γιατί στην περίπτωση που θα επρόκειτο για ευρωπαίους πολίτες, υπήρχε η επιχειρησιακή δυνατότητα να σωθούν όλοι. Τόνισε επίσης πως το Λιμενικό λειτουργεί επί της ουσίας ως μια εγκληματική συμμορία που αντί να διασώζει, ναυαγοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, πολλές φορές παίρνοντας τους με τη βία από τη στεριά και εγκαταλείποντας τους μόνους και αβοήθητους στη θάλασσα.
Από τη μεριά του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου Επί τα Πρόσω σημειώσαμε τη σημασία που έχει να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις, ως εφαλτήρια πολιτικής σκέψης και αφουγκρασμού των σύνθετων ζητημάτων της σημερινής πραγματικότητας. Σημειώσαμε πως κοινός παρονομαστής όλων των επιμέρους θεματικών της εκδήλωσης είναι ο σύγχρονος κρατικός ολοκληρωτισμός που επιχειρεί να αλώσει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής ώστε να επιβάλει de facto Αλλαγή Παραδείγματος στο κοινωνικό πεδίο, διασφαλίζοντας τους όρους διαιώνισης της εξουσίας του κεφαλαίου και του κράτους, την κερδοφορία και τα προνόμια της αστικής τάξης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, πολλοί ομιλητές και ομιλήτριες εξήραν τη σημασία για ανάπτυξη κοινής και συλλογικής δράσης ώστε αρχικά να αποκρούσει τη γενικευμένη αυτή επίθεση που δεχόμαστε όλοι, και στη συνέχεια να επεξεργαστεί τους τρόπους εκείνους όπου θα μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο κοινωνικός και ταξικός αγώνας με όραμα πάντα την ανατροπή του σημερινού σάπιου συστήματος και τον μετασχηματισμό της κοινωνίας.
Η μαζική συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς-κοινωνικούς χώρους και από όλο το ηλικιακό φάσμα σε συνδυασμό με τις πλούσιες -από κάθε άποψη- εισηγήσεις των ομιλητών αποτελεί μια πολύ σημαντική εμπειρία και παρακαταθήκη.
Ραντεβού στους δρόμους του αγώνα το επόμενο διάστημα