Διατίθενται στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω (Πατρέως 87)
- Η ΕΣΧΑΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Ο Λούκατς έχει εκθέσει αναλυτικά (Στο Ιστορία και ταξική συνείδηση) την άποψη του Ένγκελς ότι κάθε αγώνας ιστορικά μάταιος και καταδικασμένος (όπως π.χ. ο αγώνας των εξεγερμένων χωρικών κατά τον Μεσαίωνα στη Γερμανία) είναι “αντιδραστικός στην ουσία του”. Από μία άποψη αυτό είναι σωστό: κάθε αγώνας που δεν τείνει στην πρόοδο της Ιστορίας, ήτοι στην εξέλιξη του συστήματος εξουσίας αλλά, αντίθετα, στο φρενάρισμα του καρκινικά αυτονομημένου και κακοήθους πανοικονομισμού, αποτελεί ουτοπία – και μάλιστα “αντιδραστική”. […] (Από την έκδοση]
- Φραντς Κάφκα: Ο ανατόμος της εξουσίας
Κώστας Δεσποινιάδης
Στο βιβλίο αυτό αναδεικνύεται η πολιτική-αναρχική διάσταση των γραπτών του Κάφκα και εξετάζεται το γιατί αποσιωπήθηκε αυτή η παράμετρος από την επίσημη κριτική, καθώς και γιατί υποβαθμίστηκε η αντίστοιχη σύνδεσή του με αναρχικούς κύκλους της Πράγας από πολλούς βιογράφους του.
Αναλύονται τα μυθιστορήματα και οι νουβέλες του Κάφκα (η “Δίκη”, ο “Πύργος”, η “Μεταμόρφωση”, η “Σωφρονιστική αποικία”, η “Αμερική”, η “Φωλιά”) που αποδεικνύουν πως υπήρξε ένας διεισδυτικός κριτικός της εξουσίας, της γραφειοκρατίας, του καπιταλισμού, του νόμου, της πατριαρχίας και των φυλακών.
Επιπλέον, με ενδελεχή έρευνα στα “Ημερολόγιά” του, τις βιογραφίες καθώς και τις αναμνήσεις φίλων και ανθρώπων που τον γνώρισαν, τεκμηριώνεται η συμμετοχή του στους αναρχικούς κύκλους της Πράγας κατά τα έτη 1909-1912
- ΟΔΟΣ ΡΟΔΩΝ
ΠΡΕΒΕΔΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
είμαι καπνός
στο καταχείμωνο
φίδι αντάξιο
του ουρανού
τζάκι παλιό κι ακλόνητο
μες στον μαρμάρινο κλονισμό του
εξιστορώ
τα δικά σας ξεφτίδια
πέταλα που μαράθηκαν
ξαπλώνοντας φαρδιά-πλατιά
στην κουρεμένη χλόη
δίπλα στους τεθλιμμένους ροδώνες
πάνω απ’ την εκπλήρωση
και τ’ ανεκπλήρωτά της
“πάνω, ω πάνω
απ’ τ’ αγκάθι”
[Από την έκδοση]
- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ: ΕΡΩΤΑΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΣΠΥΡΑΤΟΥ ΑΓΑΠΗ-ΒΙΡΓΙΝΙΑ
Το βιβλίο αυτό αποτελεί διασκευή τμήματος της διδακτορικής διατριβής με τίτλο Tod und Weiblichkeit im Werk von Karoline von Gunderrode, Maria Polydouri, Inge Muller und Katerina Gogou (Θάνατος και Θηλυκότητα στο έργο των Karoline von Gunderrode, Μαρίας Πολυδούρη, Inge Muller και Κατερίνας Γώγου), που εκπονείται στο τμήμα της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διατριβή γίνεται απόπειρα συγκρίνοντας το έργο των τεσσάρων ποιητριών να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα που αφορούν στις απεικονίσεις του Θηλυκού στη λογοτεχνία των γυναικών. Βασικοί προβληματισμοί είναι η προσπάθεια άρθρωσης ενός αυτόνομου γυναικείου λόγου, η σχέση ανάμεσα σε αυτή την προσπάθεια και στην αυτοκαταστροφή καθώς και η κατεύθυνση που θα μπορούσε να πάρει ο αγώνας των γυναικών για να υπάρξουν ως υποκείμενα και όχι ως αντικείμενα της λογοτεχνίας και της ιστορίας. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)
- ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ
ΕΝΑ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΡΩΣΙΑ
ΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
..Και κάπου εκεί λοιπόν νομίζω ότι κατάλαβα τον “μύθο” του Υπερσιβηρικού. Είναι όλα αυτά, τα καλά και τα στραβά που κουβαλάμε μέσα μας και που αυτό το μεγάλο ταξίδι μας βοηθά να τα αναδείξουμε. Μάλιστα μια πραβαντνίκ με είχε προϊδεάσει στην αρχή του ταξιδιού, απαντώντας στην ερώτησή μου για το πόσο σκληρή είναι η δουλειά στην τρίτη θέση: “Αγαπητέ μου εξ Ελλάδος δημοσιογράφε, συχνά η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι χειρότερη και από τις πιο βρώμικες τουαλέτες”…
Το συναρπαστικό ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό στάθηκε αφορμή για μια περιήγηση στην ιστορία της Ρωσίας από την εποχή των Τσάρων μέχρι σήμερα. Μια ματιά στα βάθη της Ρωσίας, της ρωσικής ιστορίας και της ρωσικής ψυχής.
Ένα ταξίδι μέχρι την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, το αντίστοιχο, σε όλα τα επίπεδα, της αμερικάνικης Άγριας Δύσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)