Month: April 2021
ΕΚΔΟΣΗ: 3 ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ EMMA GOLDMAN ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ, ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
3 κείμενα της Emma Goldman για τον έρωτα, τον γάμο και το παιδί
Έκδοση: αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”
“… έχει αξία να διαβάζουμε τις λέξεις των επαναστατών της τάξης μας, να βρίσκουμε την αναλογία στο σήμερα, να ορίσουμε την κοινωνία που οραματιζόμαστε και να επιχειρήσουμε να τη χτίζουμε τουβλο-τούβλο.
Άλλωστε, δεν υπάρχει κάτι που να συμφωνούμε περισσότερο από το ότι «η αίτια έγκειται στο σύστημα ανισότητας της ατομικής ιδιοκτησίας, στο Κράτος και την Εκκλησία, στο σύστημα που νομιμοποιεί την κλοπή, τη δολοφονία και την κακοποίηση των αθώων γυναικών και των ανήμπορων παιδιών» όπως αναφέρει η Έμμα Γκόλντμαν στο κείμενο της «Αναρχία και το ζήτημα του Έρωτα».
Μέχρι, λοιπόν, να συντρίψουμε τον σάπιο κόσμο της εξουσίας, οφείλουμε να διαβάζουμε, να οργανωνόμαστε και να πράττουμε ενάντια στην πατριαρχία, το κράτος και το κεφάλαιο.”
Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Πανοπτικόν στο βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων
Η μονογραφία του Λαντάουερ “Η Επανάσταση” δημοσιεύτηκε το 1907. Σ’ αυτήν εμπεριέχεται μια ιστορικο-φιλοσοφική εξέταση της σημασίας των νεωτερικών επαναστάσεων. Μ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε ένα κείμενο που μπορεί να θεωρηθεί μια θεμελιώδης αναρχική φιλοσοφία της ιστορίας, η οποία είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη κατανόηση του κοινοτιστικού αναρχισμού του Λαντάουερ. Επίσης αποτελεί ίσως τη μοναδική φιλοσοφία της ιστορίας από ελευθεριακή σκοπιά.
Η επαναστατική του θεωρία εμπεριέχει από τη μια την αντικρατική, αντικοινοβουλευτική και αντιμιλιταριστική θέση και απ’ την άλλη την ιδέα μιας κοινωνικής αναδιοργάνωσης, με κατεύθυνση προς έναν ελευθεριακό πολιτισμικό σοσιαλισμό. Για τον Λαντάουερ στην έννοια της επανάστασης εμπεριέχεται αφενός η ανακάλυψη αυτού που υπάρχει και αναπτύσσεται, δηλαδή των αντιστάσεων στη μέχρι τώρα ιστορία, και αφετέρου μια ριζική ανανέωση όλων των ανθρώπινων σχέσεων και κοινωνικών δομών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Στο ανά χείρας βιβλίο εξετάζονται μερικές από τις βασικές θεωρίες που διατυπώθηκαν είτε υπέρ είτε κατά του αστικού κράτους και αναπτύχθηκαν μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα.
Εξετάζονται με κριτικό πρίσμα οι θεωρίες που κυριάρχησαν στη νεότερη πολιτική θεωρία και θεμελίωσαν τον αστικό, φιλελεύθερο κόσμο (του Τόμας Χομπς, του Τζων Λοκ και του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ), διερευνάται ο “διάλογος” του Χέγκελ και του Μαρξ για το κράτος και τέλος παρουσιάζονται οι θεωρίες των κλασικών αναρχικών που συγκροτούν μια εικονοκλαστική “θεωρία ενάντια στο κράτος”.
Για να ζήσουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, θα πρέπει καταρχάς να τον φανταστούμε. Δίχως την ενεργοποίηση της φαντασίας, αυτής της εν δυνάμει επαναστατικής ανθρώπινης ικανότητας, είμαστε καταδικασμένοι να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στο σιδερένιο κλουβί της κρατικής κυριαρχίας. Η ανθρωπότητα, άλλωστε, έχει ζήσει τον συντριπτικά μεγαλύτερο χρόνο της ύπαρξής της δίχως κράτη, συνεπώς τίποτα δεν καθιστά χιμαιρικό τον στοχασμό υπέρβασής τους.
Το δίπολο που έχουμε μπροστά μας είναι ο φαινομενικά άτρωτος και παντοδύναμος Λεβιάθαν και ο αλυσοδεμένος Προμηθέας, αυτό το αιώνιο σύμβολο αντιεξουσιαστικής εξέγερσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) Continue reading Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Πανοπτικόν στο βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων
Η ψυχή μας να σας ρίξει από τα βάθρα της εξουσίας
Γκράφιτι που φτιάχτηκε στα σκαλακια της Πατρέως ενάντια στην κρατική καταστολή, ενάντια στην καταστολή των γειτονιών και των ζωών μας.
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ Σ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
Δεν αρκούν οι ασπίδες σας
για να κόψουν
την ορμή μας.
Δεν αρκούν τα μαύρα στιλιαρια
που κουβαλάτε με τόση περηφάνια
για να πλακώσουν τα όνειρα μας.
Δεν αρκούν οι χειροπέδες
που με γόνατα στις πλάτες
μας φοράτε.
Αρκεί η δική μας ψυχή
για να σας καταποντίσει,
να σας ρίξει από τα βάθρα
της εξουσίας και της καταπίεσης..
Της Θένιας Π.
Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Κάθε Παρασκευή 6 με 8 μ.μ.
Για την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:
Καινούργιοι τίτλοι από τις εκδόσεις red n noir στο βιβλιοπωλείο
Συγγραφέας: Μαρία Αλιόχινα
Μετάφραση από τα ρωσικά: Νίκη Καραγεώργου
Το βιβλίο Riot Days της Μαρίας Αλιόχινα (μέλους των Pussy Riot) είναι ένα πραγματικό ντοκουμέντο για τη ζωή των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές της Ρωσίας. Δεν μένει όμως εκεί. Η φρίκη, ο φόβος, οι εξευτελισμοί, ο κανιβαλισμός, η συμπόνοια, η αλληλεγγύη, το πείσμα, ο αγώνας, το ένα δίπλα στο άλλο, το ένα απέναντι στο άλλο, όλα συνθέτουν μια αφήγηση που προχωράει πέρα ακόμα κι απ’ αυτή την αχανή ρωσική γη.
Όσο κι αν τα πολιτικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να αναλύσει και να ερμηνεύσει τον ολοκληρωτισμό και τα σκοτάδια του ρωσικού κράτους τίθενται στη σφαίρα της κριτικής ‒ακόμα και της πολεμικής‒, αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία του βιβλίου. Εξάλλου τα βιβλία είναι ενδιαφέροντα όταν καταφέρνουν να ανοίγουν συζητήσεις γύρω απ’ τα περιεχόμενά τους κι όχι όταν αποσπούν βαρετές και αυτονόητες συμφωνίες.
Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς
Δημιουργός: Γωγώ Λιανού
Κι έκλαψα.
Για όλες τις στιγμές που είχαν πια περάσει.
Έκλαψα, γιατί είδα ότι αγαπηθήκαμε.
Ίσως, όχι βαθιά.
Αλλά αρκετά.
Ίσως, όχι για πάντα.
Αλλά για όσο έπρεπε.
Υπάρχει μια φωτογραφία, που αποδεικνύει πως εσύ κι εγώ
συνυπάρξαμε.
Κι έκλαψα πιο πολύ.
Γιατί εγώ, δεν είχα ανάγκη τη φωτογραφία για να θυμηθώ.